Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο μαθητής της Α Γυμνασίου Δρόσος Σωτήρης υποδύεται έναν μαθητή σε "σχολείο" της Αθήνας του 5ου αι. π.χ. και φαντάζεται την πρώτη του μέρα σε αυτό, καταγράφοντας στο ημερολόγιό του τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Αθήνα 456π.χ.

Σήμερα είναι η πρώτη  μέρα στο σχολείο μου. Από το πρωί σηκώθηκα και άρχισα να ετοιμάζομαι με μεγάλη ανυπομονησία.
Ο καλός έμπιστος δούλος με συνόδεψε στο διδασκαλείο. Θα πηγαίνουμε παρέα μέχρι τα 15 μου χρόνια.

Φτάνοντας εκεί μας χώρισαν σε ανάλογα τμήματα. Ευτυχώς που η τροφός μου μέχρι τώρα μου έχει μάθει  πολλά για την πίστη στους θεούς και τις αξίες που χαρίζουν υπομονή για να μπορέσω να αντέξω όλα όσα θα μου συμβούν από δω και στο εξής.
Ήρθε η ώρα να μπω στην τάξη. Μόλις έφτασε και ο ειδικός διδάσκαλος, έτσι μας είπαν ότι λέγεται. Θα μας διδάξει ό,τι αφορά την καλλιέργεια του πνεύματος, την ανθρώπινη προσωπικότητα και κάτι τέτοια που για να σας πω την αλήθεια λίγα κατάλαβα.
Μετά μπήκε ο γραμματιστής. Μας συστήθηκε και μας είπε ότι μ’ αυτόν θα μάθουμε ανάγνωση, γραφή, καλλιγραφία, συλλαβισμό, ορθογραφία και αριθμητική. Πω, πω, νομίζω πως θα είναι και ο πιο ζόρικος! Έπειτα ο κιθαριστής  (ήρθε η ώρα της διασκέδασης), μ’ αυτόν θα μάθω μουσική θα εξασκηθώ στο τραγούδι παίζοντας λύρα και θα μάθω ν’ απαγγέλλω  τα ποιήματα του Ομήρου. Πιστεύω ότι θα  περνώ πολύ ωραία διασκεδάζοντας.  Και στο τέλος να ΄ σου και ο παιδοτρίβης ¨: ‘’νους υγιής εν σώματι‘’ μας είπε. Πρέπει να γυμναστώ. Η παλαίστρα είναι το αγαπημένο μου γυμναστήριο. Εκεί θα μάθω να αθλούμαι σωστά, ανάλογα με το κάθε άθλημα, θα μάθω τι σημαίνει αθλητικό πνεύμα και  ευγενής άμιλλα.  Θέλω να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Θέλω να είμαι εγώ ο νικητής.
Τελικά δεν άξιζε τόσο άγχος. Οι δάσκαλοί μου είναι όλοι πολύ καλοί και ευγενικοί. Εύχομαι η νέα χρονιά να με κάνει πιο σοφό και πιο σωστό άνθρωπο.


Δρόσος Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου