Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

(Από τη "Φλογέρα του Βασιλιά)

 • 'Η Φλογέρα του βασιλιά (1910) διαδραματίζεται στο Βυζάντιο
 • Στον «Τρίτο Λόγο» ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος κατεβαίνει νικητής από τη Μακεδονία στην Αθήνα, για να προσκυνήσει την Παναγία την Αθηνιώτισσα στον Παρθενώνα.
 •  O ποιητής συνθέτει, με αυτή την αφορμή, ένα λυρικό ύμνο στον αρχαίο ναό της ομορφιάς και του ελεύθερου πνεύματος.  Η έμπνευση τηςείναι αποτέλεσμα και του ανανεωμένου τότε ενδιαφέροντος για το Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά κυρίως του μακεδονικού αγώνα.
 • ΘΕΜΑ: Ο Παρθενώνας, σύμβολο της απόλυτης ομορφιάς, είναι δημιούργημα ελεύθερων και δημοκρατικών ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος-προσκυνητής του θα επιστρέφει στον Παρθενώνα, για να νιώθει το ξανάνιωμα του κόσμου.
 • ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 
 • «Εσύ ‘σαι… ζωγραφισμένες»: Ο Παρθενώνας είναι το μνημείο της απόλυτης ομορφιάς, που υψώνεται πάνω από λαούς και θρησκείες.
 •  «Ναέ… τραγούδι»: Ο Παρθενώνας, ως δημιούργημα ελεύθερων ανθρώπων, εκφράζει την αρμονία, τη δημοκρατία και το Νόμο.
 •  «Κι ακούστε… παίρνει τέλος»: Κάθε άνθρωπος, επιστρέφοντας ως προσκυνητής στον Παρθενώνα, θα νιώθει ολοκληρωμένος.
 • ΙΔΕΕΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:

 • Πρόκειται για ένα λυρικό ποίημα.
  Προβάλλεται ο ναός της Αθηνάς ως σύμβολο της ακμής του ελληνικού πνεύματος, το οποίο υμνείται ως ανώτερο κάθε άλλου ανθρώπινου επιτεύγματος.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ δΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

                                                                                                                                                     1-03-15
Προς το Βρετανικό Προξενείο,
      Κύριοι, είμαστε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Πτελεού και παίρνουμε το θάρρος να σας ενοχλήσουμε και να σας υπενθυμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες.
     Πάνε πολλά χρόνια τώρα που στην Ελλάδα διαπράχθηκε ένα μεγάλο έγκλημα. Πολλή συζήτηση γίνεται για τα κακώς ονομαζόμενα <<ελγίνεια>>, δηλαδή τα μάρμαρα του Παρθενώνα όπως πρέπει να λέγονται. Η απουσία τους μέχρι και σήμερα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή. Κάποιος πατριώτης σας, ο διπλωμάτης Έλγιν, επί τουρκοκρατίας πήρε από την πατρίδα μας τα γλυπτά του Παρθενώνα, αφού πρώτα προσπάθησε να τα αντιγράψει και δεν τα κατάφερε. Τα μετέφερε στην χώρα σας και από τότε αυτά τα γλυπτά που είχε φτιάξει ο Φειδίας, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
     Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να σας πείσουμε ότι τα γλυπτά αυτά πρέπει να ξαναγυρίσουν εδώ που είναι η πραγματική τους θέση. Είναι χρέος τον Βρετανών η αποκατάσταση του Παρθενώνα, του ιστορικού αυτού μνημείου που βρίσκεται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τα μάρμαρα είναι δικά μας, και δεν πρέπει να βρίσκονται μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν.
      Πολλοί αγωνίστηκαν για αυτά, όπως η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, που δεν πρόλαβε όμως να εκπληρώσει το όνειρό της. Μετά το θάνατό της το θέμα έσβησε και λίγοι ασχολήθηκαν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα τα μένει άλυτο. Είναι καιρός λοιπόν να συνεχίσουμε εμείς οι νεότεροι αυτόν τον αγώνα. Διότι είναι ένας δίκαιος αγώνας. Αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στην δική μας ιστορία, στον δικό μας πολιτισμό. Άλλωστε με την επιστροφή τους θα αποκατασταθεί η ενότητα της διακόσμησης και η αρχιτεκτονική συνοχή του μνημείου.
      Απευθυνόμαστε σε εσάς για να μεσολαβήσετε και να υπενθυμίσετε το αίτημά μας που είναι αίτημα όλων των Ελλήνων. Σας ευχαριστούμε που διαθέσατε λίγο από τον χρόνο σας και ασχοληθήκατε με το γράμμα του σχολείου μας.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Η Γ΄ Γυμνασίου Πτελεού.
Αξιότιμη Βρετανική Πρεσβεία,

Θα ήθελα να σας επισημάνω το θέμα των Ελγίνειων μαρμάρων και γλυπτών τα οποία κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, κόμη του Έλγιν,ο οποίος δεν σεβάστηκε τον κόπο που έκαναν οι πρόγονοί μας για να τα κατασκευάσουν. Επειδή λοιπόν ο Έλγιν δεν μπόρεσε να τα αντιγράψει έπρεπε να τα κλέψει από την χώρα μας; Έπρεπε να τα φέρει στην Αγγλία; Όπως ξέρουμε στην προσπάθειά του να τα φέρει στην Αγγλία ένα από τα δύο πλοία που τα μετέφεραν βυθίστηκε και βάλατε Έλληνες σφουγγαράδες να τα φέρουν στην επιφάνεια.
Επειδή λοιπόν αποτελούν ιστορικά μνημεία θα θέλαμε να μας τα επιστρέψετε επιδεικνύοντας σεβασμό προς τους προγόνους και την ιστορία της χώρας μας.

Με σεβασμό

Γυμνάσιο Πτελεού


Αξιότιμοι κύριοι,

Το σχολείο  μας σας στέλνει αυτήν την επιστολή με κύριο σκοπό να σας κάνει να σκεφτείτε σοβαρά την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον. Όπως ξέρουμε αυτό ήταν  και το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη που πέθανε χωρίς να το εκπληρώσει. Αλλά ευτυχώς συνεχίζεται μέχρι στις μέρες μας αυτή η προσπάθεια για την επιστροφή των γλυπτών.
Όλοι μας αναρωτιόμαστε αν αυτά τα γλυπτά τα πήρατε νόμιμα. Μήπως νομίζετε πως σας ανήκουν και ξαφνικά θελήσατε να τα κάνετε κτήμα σας? Με πια δικαιοδοσία? Γιατί δεν θέλετε να τα επιστρέψετε? Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει άμεσα να δώσετε λύση. Επίσης, το σχολείο μας θα επιθυμούσε να είχε μια συνομιλία μαζί σας για να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβετε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα… Βλέπετε τα γλυπτά του Παρθενώνα θεωρούνται ιερά για εμάς, ξέρετε ότι  προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα και είναι κληρονομιά μας. Πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει ολοκληρωμένος ο ελληνικός πολιτισμός.                                                                        
ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΕΛΕΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ!!!


Αξιότιμοι κύριοι του Βρετανικού Προξενείου,

Στα πλαίσια του μαθήματος των Νεοελληνικών Κειμένων, μιλήσαμε για την Ακρόπολη και γενικότερα για τον Παρθενώνα και τις καταστροφές που υπέστη από λεηλασίες ξένων. Μέσα από αυτές τα περισσότερα γλυπτά διασκορπίστηκαν σε πολλές χώρες. Πολλά από αυτά βρέθηκαν στην Αγγλία. Μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίσαμε να στείλουμε μια επιστολή σε εσάς με θέμα την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.
Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι τα γλυπτά πρέπει να βρεθούν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, στο λόφο της Ακρόπολης και όχι να κοσμούν διάφορα μουσεία της Ευρώπης. Επιπλέον, αν όλα τα γλυπτά βρισκόταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν παράλληλα και ο τουρισμός, γεγονός που θα βελτίωνε σίγουρα την οικονομία της χώρας μας. Τέλος, όλοι οι Έλληνες θα ήταν χαρούμενοι διότι θα ένιωθαν σαν να είχε επιστρέψει πίσω ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ιστορίας τους.
Με εκτίμηση,
Γυμνάσιο Πτελεού


Προς  Βρετανικό προξενείο 

Εκ μέρους του Γυμνασίου Πτελεού σας στέλνουμε αυτή την επιστολή η οποία αναφέρεται στα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα .
Απαιτούμε τα αγάλματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα που αρπάχτηκαν κατά την διάρκεια της καταστροφής του Παρθενώνα να γυρίσουν στον τόπο στον όποιον ανήκουν .Κάθε χώρα έχει τους δικούς της πλούτους είτε είναι φυσικοί είτε τεχνητοί. Τα αξιοθέατα και τα μνημεία είναι που κάνουν διαφορετική μια χώρα .Φανταστείτε για παράδειγμα τον πύργο του Άιφελ στην Ελλάδα . Ποια εικόνα σας δημιουργεί; Εδώ και αιώνες είναι το αξιοθέατο της Γαλλίας.Δεν αρμόζει στην Ελλάδα ένα τέτοιο αξιοθέατο. Θέλω να πω δεν ταιριάζει με την νοοτροπία των ανθρώπων.
Από την άλλη πάλι ποτέ δεν μάθαμε τον λόγο για τον οποίο κλάπηκαν από την χώρα  μας. Ήρθατε εδώ , καταστρέψατε τον ναό και φύγατε με δυο καράβια γεμάτα με αντικείμενα και αγάλματα. Και σαν μην έφτανε αυτό κατά την διάρκεια  της φυγής σας το ένα καράβι βούλιαξε και Έλληνες σφουγγαράδες μάζεψαν   τα μάρμαρα από τον βυθό . Αύριο μεθαύριο μπορεί τα παιδιά μου ή τα εγγόνια μου να με ρωτήσουν γιατί τα πήρατε. Εγώ δεν μπορώ να τους δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση, γιατί θα υπάρχει αυτό το κενό, αυτό το ερωτηματικό που μέχρι τώρα είναι αναπάντητο .

 Εμείς καμαρώνουμε που έχουμε έστω και αυτά που απόμειναν , εσείς για ποιο πράγμα καμαρώνετε; Επειδή κατορθώσατε να τα πάρετε λες και πράξατε κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα; Οι προγονοί μας έφτυσαν αίμα για να τα φτιάξουν και μια μέρα ήρθατε εσείς και τα πήρατε. Τι θέλετεδηλαδή να σας πούμε και ευχαριστώ;  Εσείς πρέπει να μας πείτε ευχαριστώ που τα βρήκατε έτοιμα χωρίς να κάνετε τίποτα .Τα βουτήξατε και φύγατε . Θέλω να μου πείτε σε τι σας ωφελούν όλα αυτά που μας πήρατε ; Αλλά ούτε και εσείς ξέρετε την απάντηση γιατί δεν υπήρχε κάποιος λόγος για να τα πάρετε.
 Αλλά μήπως η απάντηση είναι η ζήλεια; Ναι. Ζηλεύετε το τόπο μας και τα αξιοθέατα μας. Από αρχαιότατων χρόνων η Ελλάδα ήταν η πιο ξακουστή χώρα.  Στον δικό μας πολιτισμό  βασίστηκε ο δικός σας . Ακόμα και το αλφάβητό  σας δανείζεται δικές μας λέξεις.  Όλα είναι δανεικά  .
 Ελπίζω κάποια μέρα να επιστραφούν τα κλεμμένα στον τόπο μας. Γιατί για εμάς δεν είναι απλά κομμάτια από μάρμαρο , είναι κομμάτι της ζωής μας , είναι ο πολιτισμός μας. Αυτά που σας είπα θέλω να τα βάλετε καλά στο μυαλό σας και κάποια μέρα θέλω να δω πάλι όλα τα κομμάτια του πάζλ να ενώνονται ξανά .

Με εκτίμηση
 Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού.


Προς Βρετανικό Προξενείο Αθήνας
   Αγαπητέ Κύριε Πρόξενε,
σας στέλνουμε αυτή την επιστολή από ένα μικρό γυμνάσιο που βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδος αλλά με πολύ μεγάλη ιστορία , όπως βέβαια κάθε σπιθαμή της χώρας αυτής.
    Πιστεύουμε βαθύτατα ότι γνωρίζετε ακριβώς την ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα αφού ζείτε πλέον στη χώρα μας. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι παλιότερα δεν εκτίμησαν όπως θα έπρεπε τα μνημεία μας και την ιστορία τους. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει από πολλούς ανθρώπους  ανά τον κόσμο όλο και όχι μόνο Έλληνες, η απαίτηση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο. Σήμερα, είναι πλέον γενική απαίτηση να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν, εκεί όπου η ιστορία τους αρχίζει, στη χώρα δηλαδή που γεννήθηκαν και αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής της  κληρονομιάς. Όλα αυτά τα χρόνια τα αγάλματα του Παρθενώνα φιλοξενούνται σε βρετανικά μουσεία και όχι μόνο.
Όπως κάθε χώρα έχει την ιστορία της, τον πολιτισμό της έτσι και εμείς στη δικιά μας χώρα θα θέλαμε να έχουμε τα δικά μας μνημεία που δικαιωματικά μας ανήκουν και κάποιοι δεν το σεβάστηκαν αυτό και τα έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας.
Η Ελλάδα , κοιτίδα της δημοκρατίας, έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όλο τον κόσμο σε διάφορους τομείς, όπως το θέατρο, την αρχιτεκτονική, τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό! Όλα αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά και νομίζουμε ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι είναι να φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ιστορία αυτή όπως ήταν κάποτε.

         Ελπίζουμε ότι η συμβολή σας για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι σημαντική μιας και γνωρίζουμε ότι είστε φίλος της χώρας μας.
Μετά τιμής
Γυμνάσιο Πτελεού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου