Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 9 ΑΡΧΑΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Στο βιβλίο των αρχαίων ελληνικών της β΄ γυμνασίου διαβάσαμε την ιστορία της Καλλιπάτειρας, της μοναδικής γυναίκας που τόλμησε να εισέλθει στο χώρο του Ολυμπιακού σταδίου χωρίς να της επιβληθεί κάποια ποινή. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα οι μαθητές για τους ολυμπιακούς αγώνες οργανώσαμε αυτή την αποστολή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ž     Να διερευνήσουν οι μαθητές την έννοια του ολυμπιακού ιδεώδους στο χθες και στο σήμερα.
ž   Να γνωρίσουν στοιχεία για τη διοργάνωση των αγώνων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Το σχολείο σας διοργανώνει μία εκδρομή στον αρχαιο-
λογικό χώρο της Ολυμπίας. Έχετε αναλάβει να παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας τον τρόπο διοργάνωσης των αγώνων, τα ολυμπιακά αθλήματα καθώς και να τονίσετε την αξία της ολυμπιακής ιδέας στην αρχαία και στην σύγχρονη εποχή.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θα χωριστείτε σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και θα αναλάβετε τους εξής ρόλους:

Ø     Α ομάδα: αθλητές
Ø     Β ομάδα: κριτές
Ø     Γ ομάδα: θεατές
Ø     Δ ομάδα: ιστορικοί

  ΟΜΑΔΑ Α : ΑΘΛΗΤΕΣ
Ø    Είσαι αθλητής αγώνα δρόμου και θέλεις να πάρεις μέρος στους αθλητικούς αγώνες της Ολυμπίας. Συζητάς με έναν παλιό ολυμπιονίκη και ζητάς πληροφορίες για τη διοργάνωση των αγώνων. Καταγράφεις τη συνομιλία σε κείμενο word χρησιμοποιώντας περίπου 150 λέξεις.
Ø    Βρείτε αρχαία ελληνικά ρητά σχετικά με τον αθλητισμό και αξιοποιήστε τα με word art.ΟΜΑΔΑ Β : ΚΡΙΤΕΣ


Ø    Είστε κριτές - ελλανοδίκες  στους ολυμπιακούς αγώνες και θέλεις να φτιάξεις ένα πλάνο των αγώνων. Να δημιουργήσεις έναν πίνακα με τα κρινόμενα αθλήματα συνοδεύοντας τα με μία εικόνα.
Ø        Ταυτόχρονα να σημειώσετε τα αθλήματα που προστέθηκαν με την πάροδο του χρόνου.   ΟΜΑΔΑ Γ : ΘΕΑΤΕΣ


Ø    Υποθέστε ότι εισέρχεστε στο χώρο του σταδίου και βλέπετε τις προειδοποιητικές πινακίδες για τους θεατές. Γράψτε σε συνεχή λόγο το περιεχόμενο των πινακίδων που αφορούν στους  θεατές και στους αθλητές.
Ø     Η Καλλιπάτειρα επιστρέφει στο σπίτι της και καταγράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο την εμπειρία που βίωσε στο στάδιο.       ΟΜΑΔΑ Δ : ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ

Ø    Είστε ιστορικός και συγκρίνετε τους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, με το 1896 και το 2004. Γράψτε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε ένα ιστορικό ένθετο ενός τοπικού περιοδικού, όπου θα συγκρίνετε τις 3 αυτές περιόδους αναφορικά με την ολυμπιακή ιδέα και την εμπορευματοποίησή της.
Ø    Εμπλουτίστε το άρθρο σας με εικονογραφικό υλικό της επιλογής σας.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου